Att bo i en storstad innebär att man får vara beredd på att luften är sämre än vad den är på landet samt att avgaser och luftföroreningar lämnar smuts på fönster och fasader.
Bilar och tyngre trafik kör omkring dygnet runt och det sätter sina spår i luften vi andas samt på den avsevärt mycket högre ljudvolymen. Att bo i centrala delarna av Stockholm innebär en högre påfrestning sett till allt detta än vad fallet är om man bor i en mindre stad.
Även om Stockholm gör kraftansträngningar för att minska trafiken och öka på cykelvägar samt genom att underlätta för promenader så finns fortfarande problem. Och - det är ändå en del av det kontrakt man skriver om man väljer att bo där. Det som krävs är att man agerar lite på egen hand också.
Rejäla fönster med lågt U-värde gör skillnad
Ser man till avgaser, föroreningar och smuts så finns det ett område som kan göra skillnad i en bostad och som vi här ska fokusera lite extra på - fönstren. Riktiga fönster gör skillnad. Dagens fönster - 3-glas med lågt U-värde - gör att en stor del av bullret stängs ute och att man inte störs på samma påtagliga sätt som förr. Dessutom så uppfyller fönstren även en annan viktig funktion i form av bättre isolering.
Den hårda trafiken gör att yttre detaljer på fastigheter blir smutsigare. Fönster måste tvättas oftare och detsamma gäller för alla detaljer runt omkring. Man bör säkerställa att man aldrig riskerar att skada vare någon annan eller sig själv i samband med att man tvättar sina fönster rena.
Men, fönstren måste fortfarande putsas och hållas efter. I en större stad så är det något som måste ske betydligt mer frekvent än i andra, mindre städer och det är just avgaser och föroreningar som ställer till det. Själva glaset blir smutsigt och runtomkring så kan man se svarta, fula linjer och sjok av smuts. Det är inte helt lätt att få bort detta, men det går och vi tänkte visa hur.
Innan dess dock: hur bor du? Frågan är intressant sett till riskerna som finns med en fönsterputsning. Sker den från hög höjd så kan dels du ta skada och dels så kan någon annan skadas som en följd av tappade föremål. Bor du högre upp i en fastighet så är rådet att du tar hjälp med din fönsterputsning och att du även inkluderar fönstrens insida och det runtomkring på utsidan.
Så får du rent och snyggt runt fönstren
Fönsterkarmen, fönsterblecket och fönsterbågarna är också en del av fönstret och de behöver tvättas och underhållas på samma sätt som glaset. För att bli av med smuts från avgaser och föroreningar på dessa områden så krävs det ingen större ansträngning.
Det räcker normalt med att använda dig av en tvättsvamp där den ruggade sidan används för grovjobbet och där du hela tiden blöter upp denna i ljummet vatten där du blandat i antingen diskmedel eller grön såpa. Det senare rekommenderas för dig som har trä som material kring dina fönster. Har du - som många andra idag - plast eller aluminiumfönster så räcker det långt med vanligt diskmedel.
Du bör emellertid vara beredd på att byta både tvättsvamp och vatten i hinken med jämna mellanrum. Smutsen kan sitta hårt och den ruggade ytan på svampen kan bli illa tilltyglad efter ett tag. Att vattnet behöver bytas kommer även det av samma anledning: smutsen är dels hård och dels så handlar det om väldigt mycket sådan.
Även här bör du se till att klargöra att du inte löper någon risk att vare sig skada dig själv eller någon annan. Vid minsta osäkerhet - ta professionell hjälp. Idag kan du anlita en fönsterputsare med ditt Rut-avdrag till hands för att sänka priset. Det är det ofta värt.
Andra inlägg
- Byta till energifönster | Så går det till
- Vem står för fönsterskador i en bostadsrättsförening?
- Tätning av fönster i bostadsrättsförening
- Byta fönster i helt radhusområde
- Därför lönar sig ett fönsterbyte - undvik kallras
- Byta fönster på inglasad balkong
- Luftfilter till lägenheten – en guide
- Så fattas större beslut i en BRF
- Ventilation till fönster – så väljer du rätt
- Måste alla föreningen byta fönster vid ett fönsterbyte?